Ajme koliko nas je samoniklo bilje, malo šparuga, jedna sušena hobotnica i ja...

Koje je predložila Ingrid s bloga Prekratak dan i dala nam zanimljivu temu u okviru igre Ajme koliko nas je samoniklo bilje a time i slobodne ruke a sebi mislim i težak zadatak jer imam osjećaj da će biti itekako zanimljivih recepta. Draga Ingrid s zadovoljstvom se pridružujem ovom krugu igrica i slikom i tekstom.

Ovaj post započeti ću jednim našim lutanjem kroz Istru gdje smo naravno opet brali šparoge ali i uživali u malim gradićima Grožnjanu i Motovuni, uživali u uskim kalama još uvijek pustim i proljetnom suncu i začudo svi na okupu.



Šetajući kalama poželjala sam se i svog Raba na kojem smo bili naravno za Uskrs i došla mi je ideja da spojim divnu Istru i moj Rab pa kako pitate se naravno receptom.


U receptu u kojem se isprepliće miris mora sušene hobotnice štoklja te istarskih fuži i naravno šparoga i mogu reći da je spoj ispao i više nego odlično.



Fuži 400 g oštrog brašna
       2 cijela jaja
       2 žlice maslinovog ulja
       2 žlice bijelog vina
       prstohvat soli
       pola deci vode


U brašnu napravite udubinu dodajte prsothvat soli, te vodu i vino te dva jaja i zamijesite tijesto koje mora biti čvršće.Tijesto razvaljati ili kao ja na mašini za paštu te oblikovati kvadratiće veličine 4x4 cm. Kvadratiće posipati brašnom i zamotati ih preko štapića da dobijete izgled fuža. Ako vam zatreba još brašno slobodno prosipajte po radnoj površini da možete umijesiti tijesto.


A onda nastupa miris mora i soli koje vam se uvlače pod kožu jer mjenja se vrijeme, južina će a ja vadim krakove sušenog štoklja (hobotnice) kojih je ove godine bilo kao i šparoga, dugo se godina ne pamti da su ribari nalovili toliko hobotnica sa svoji barki.

Nadjev od šparoga i sušene hobotnice- narezati sušenu hobotnicu na male kolutiće i prepržiti je na maslinovom ulju. Vodu za fuže posolite i kada je zakuhala stavite fuže da se kuhaju od 6-10 min ovisno kako ih i volite. Na hobotnicu dodajte dobrih 200 g šparoga koje ste prethodno malčice prokuhali, šparoge će pustiti vodu a vi sačekajte da se još par minuta zdinstaju a onda dodajte pola dcl bijelog vina , dodajte fuže, pomijašajte još 2-3 puta da fuži upiju sok a onda ih servirajte tako da još dodatno fuže pokapate maslinovim uljem i naravno po želji ukrasite ih parmezanom.



I naravno sad vam je jasno zašto ju volim taj malo gorkast i opor okus šparoge koje tako dobro sljubljuje s drugim namjernicama, koju ja po neki put kad imam sreće dobijem u obliku malog i finog buketića.
 

A koji onda fino upotrijebim u ovom odličnom quichu s šparogama i jajima i divnom podlogom od prhkog tijesta.



Ili probati ove divne jastučiće od krumpirovog tijesta punjenih s šparugama i rigom e a sve u nadjevu od kiselog vrhnja s trokutićima zdenka sira.



Ili ih morate probati u ovoj odličnoj kombinacij s gljivama i zaista finim polpetama.



A onda za kraj divan maslačak koji rado berem po svojim lutanjima po Istri i divan med od maslačka za koje recept možete naći ovdje i koji naravno nije pravi med ali je odlična stvar jer inače maslačak je bogat vitaminom C, željezom te magnezijom i čuva organizam od umora a i pročišćava i našu jetru. Također jača imunitet te ja ovaj sirup ili med rado stavljam u čaj. 



Tako da ne ispadnem da samo hvalim šparoge .

Primjedbe

  1. uuu fuzi sa sparogama, mljac!!! jela sam jesenas fuzi kad sam bila u pazinu..
    super su ti svi recepti sa ovim divnim samoniklim biljcicama.. kod nas se zima tako oduzila da tek sad ovih dana pocelo drvece listati...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A kod nas pravo prolječe red sunca pa red kiše, a samoniklog bilja koliko hoćeš.

      Izbriši
  2. mljac... krasan recept za polpete, baš ću ga isprobati .

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Polpete su zaista jako fine, šparoge i gljive jako fina kombinacija

      Izbriši
  3. Fantastični recepti, ne znam što bih prije probala, sve izgleda odlično

    OdgovoriIzbriši
  4. Sve izgleda jako primamljivo, a kao najbolje izdvojila bi domaće fuže sa šparogama i sušenom hobotnicom - savršeno!

    OdgovoriIzbriši
  5. Dilajla nisam se mogla nagledati ovih slika,predivno je,koja divna priroda,a tek ovaj izbor jela,ovo je za poželjeti samo!

    OdgovoriIzbriši
  6. Divno, biram šparuge s hobotnicom, odlična kombinacija. Slike su ti prekrasne...

    OdgovoriIzbriši
  7. Sve je divno, ali prva fotka, sa omiljenom visterijom me oduševila. Jako bih volela posetiti Istru. Valjda će jednom biti prilike...

    OdgovoriIzbriši
  8. Ovaj med od maslačka davno planiram da napravim ali nikako da odem na livadu gde ne šetaju kuce i koja je daleko od puta.Sve si lepo napravila i deluje mi jako primamljivo

    OdgovoriIzbriši
  9. Jako volim tvoje putopisne postove, tako su puni dojmova i lijepih slika u kojima uvijek uživam pa tako i danas. Fuži su mi super , tako dobro izgledaju, a ne bih propustila niti ostala dobra i zdrava jela na koja si nas podsjetila. Med od maslačka ove godine obavezno pravim !

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi